Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Physiotherapist Helping Patient While Exercising
Foto: Gettyimages.com
17. januára 2019 14:45 Zdravotníctvo od vZdravotnictve.skSITA

Komora fyzioterapeutov chce, aby jej členovia mali vlastné ambulancie

Fyzioterapeuti by tak boli bližšie k pacientovi a poskytovali by mu kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť

Slovenská komora fyzioterapeutov (SKF) chce, aby jej členovia mali vlastné ambulancie, aby mohli byť bližšie k pacientovi a poskytovali mu kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.

Na tlačovej besede SKF o tom informovala riaditeľka kancelárie SKF Diana Dudášová.

„V súčasnosti nemáme zákonom definované miesto výkonu fyzioterapie,“ informovala. Fyzioterapeuti nemajú právo prevádzkovať ambulanciu a komplikovaná je podľa riaditeľky kancelárie aj cesta pacienta k fyzioterapeutovi, vedie cez viaceré odporúčania lekárov.

Fyzioterapia je pritom podľa komory jednou z oblastí rehabilitácie, ktorá vie častokrát zvrátiť zdravotný stav pacienta natoľko, že sa vyhne operácii.

K fyzioterapeutovi už prídu pacienti s diagnózou

„My v týchto ambulanciách nechceme pacienta vyšetrovať. K nám budú pacienti chodiť už s danou diagnózou. A je na lekárovi špecialistovi, či on pacienta odporučí priamo k fyzioterapeutovi alebo k rehabilitačnému lekárovi,“ povedala Dudášová.

Zdravotníctvo je podľa nej o tímovej práci a komora len chce, aby boli fyzioterapeuti prístupnejší.

SKF požaduje miesto výkonu ambulancie presne tak, ako je to pri logopedickej ambulancii alebo ambulancii klinickej a dopravnej psychológie.

Zmena pre takmer 500 fyzioterapeutov

„V dnešnej dobe máme okolo 4 000 fyzioterapeutov, u ktorých vie komora garantovať ich odbornú spôsobilosť,“ uviedla Dudášová. Z tých, ktorí majú vydané povolenie na samostatnú prax, by boli takmer všetci prekvalifikovaní a prijali by názov ambulancia fyzioterapie.

V súčasností je vydaných 450 až 500 povolení na výkon samostatnej praxe.

Komora už iniciovala na ministerstve zdravotníctva pracovné stretnutie na určenie miesta výkonu fyzioterapie a je pripravená s ministerstvom rokovať a podieľať sa aj na zmene legislatívy.

„Fyzioterapia je nelekársky odbor, ktorý sa zaoberá funkčnou diagnostikou,“ definovala odbor hlavná odborníčka MZ SR pre fyzioterapiu Eva Vaská.

Komplexný pohybový systém vie zhodnotiť fyzioterapeut. Zaoberá sa prevenciou, diagnostikou aj liečbou. Podľa hlavnej odborníčky má fyzioterapeut určovať fyzioterapeutické postupy sám, nakoľko stav pacienta sa môže rýchlo meniť a fyzioterapeut vie tieto zmeny zohľadniť.

Tagy

Bezplatné novinky emailom zo zdravotníctva raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

X